Het Voorgesprek

In een eerder artikel kwam de ‘wensenlijst’ ter sprake. Deze lijst wordt gebruikt om wensen vast te leggen rond een overlijden, maar het wordt meestal gebruikt door mensen die alles goed geregeld willen hebben voor later, maar die nog midden in het leven staan en nog helemaal niet met de dood bezig zijn.

Sommige mensen echter weten dat ze binnenkort gaan sterven. Mensen die de moed hebben om het overlijden bespreekbaar te maken, nemen dan contact op met een uitvaartondernemer om hun uitvaart te regelen. Zo’n gesprek heet een ‘voorgesprek’.

In dit artikel wil ik graag een lans breken voor zo’n voorgesprek.
Het vereist kracht om dat te doen, het is confronterend om over je eigen aanstaande sterven te spreken. Maar het wordt ook ervaren als bijzonder en indringend; het geeft houvast en rust te weten dat alles is geregeld.
En, vanuit mijn praktijk gezien, het is fijn voor de nabestaanden.
Samen de uitvaart van en mét de geliefde vormgeven, is heel intiem. Het geeft tijd om te wennen. Het is bekend wat er gaat gebeuren en daarmee wordt het allemaal een beetje minder eng. Het helpt om in alle rust mee te kunnen praten over wat er allemaal moet gebeuren. Het helpt bij het rouwproces wat gaat volgen.

In zo’n gesprek komen alle, voor u belangrijke, onderwerpen aan de orde. Soms willen mensen alleen maar weten of de uitvaartbegeleider aardig is, anderen willen de uitvaart tot in detail geregeld hebben.
Vaak volgt dan op het eerste gesprek nog een gesprek waarin de uitvaart helemaal wordt doorgesproken. Er kan dan een offerte worden gemaakt, zodat u precies weet wat de kosten zullen zijn.

Overigens zou, naast een gesprek met de uitvaartbegeleider, een gesprek met de notaris ook bij ‘het regelen’ moeten horen!

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of mail naar . Barbara Alma (http://www.almauitvaartzorg.nl


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »