Verzorgen en opbaren

Vroeger heette het afleggen, tegenwoordig heet het ‘het verzorgen van de overledene’, dat klinkt toch veel aardiger.

Bij de ‘laatste verzorging’ wordt de overledene gewassen en gekleed en wordt eventueel make-up aangebracht. De verzorging wordt meestal gedaan door een verzorgingsteam, soms met hulp van de uitvaartbegeleider. Als u wilt helpen, kan dat altijd. Het kan heel erg fijn zijn om zelf uw dierbare te verzorgen.

Na overlijden duurt het zo’n 2 uur voor het lichaam kouder aan gaat voelen en stijf gaat worden. Die stijfheid komt door het verstijven van de spieren, na een paar dagen trekt dat ook weer weg. Wanneer je de spieren een beetje masseert, worden ze slapper wat makkelijker is met het aankleden.

Wanneer gekozen is voor crematie, moet een eventuele pacemaker of insulinepomp worden verwijderd. Dit gebeurd vaak door een speciaal verzorgingsteam, maar sommige uitvaartleiders kunnen dat zelf.
Wanneer gekozen is voor begraven, kiest u dan voor ‘niet synthetische’ kleding. Panties kunt u vervangen door pantykousjes.

Bedenk met sieraden of u deze met de overledene mee wilt geven of als aandenken wilt bewaren.

Een hele belangrijke vraag is “Waar de overledene wordt opgebaard”.
Sommige mensen vinden het eng om de overledene in huis te hebben, maar vroeger was dat heel gewoon. Er gaan steeds meer stemmen op voor een herintroductie van de thuisopbaring, het maakt het afscheid nemen natuurlijker en daarmee het rouwproces.

Wanneer u een standaard kist heeft gekozen, kan de kist meestal direct worden bezorgd. Bij bijzondere kisten duurt dat langer (zo’n 48 uur) en wordt een tijdelijke opbaarplank gebruikt. Uiteraard kan een overledene ook op bed worden opgebaard. Er komt een koeling op het bed of onder de kist. Bij een thuisopbaring komt de uitvaartbegeleider iedere dag even controleren.

Wilt u geen thuisopbaring of zijn de omstandigheden zo dat het niet kan, dan wordt de overledene overgebracht naar een rouwcentrum. Hier kan u op afspraak de overledene bezoeken. Tegenwoordig zijn er ook ‘24 uurs kamers’, waar u 24 uur per dag kan samenzijn met de overledene. U kan er soms zelfs blijven slapen.

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of mail naar . Barbara Alma (http://www.almauitvaartzorg.nl


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »