Uitvaartverzekeringen:

Eind oktober stond er een artikel in de krant over Alma Uitvaartzorg. Hier kwamen heel veel reacties op, maar vooral veel vragen. Blijkbaar willen veel mensen meer weten over wat er precies gebeurt bij een overlijden. Daarom voortaan 1 x per maand een informatief artikel over steeds een ander onderwerp binnen de uitvaartbranche. 

Iedere polis is anders, maar uitvaartverzekeringen zijn grofweg te verdelen in naturaverzekeringen en kapitaalverzekeringen.
- Een naturaverzekering wordt ook wel pakketverzekering genoemd. Zo’n verzekering keert uit in goederen en diensten. In zo’n pakket zitten dan o.a. een vastgesteld aantal rouwkaarten, een rouwauto en een standaard kist. Wanneer van dat pakket wordt afgeweken, moet men bijbetalen.
- In geval van de kapitaalverzekering wordt een bepaald bedrag uitgekeerd.

Daarnaast bestaat de uitvaartdeposito. Soms willen mensen vooraf een bedrag overmaken zodat hun uitvaart alvast betaald is. Zij hebben dan een eenmalige storting ‘in deposito’ gezet bij verzekeringsmaatschappij, uitvaartvereniging of uitvaartondernemer.

Veel mensen denken dat ze verplicht zijn om de uitvaartondernemer te nemen bij wie ze verzekerd zijn. Dat is niet zo.
- Wel is het zo dat bij naturaverzekeringen in zo’n geval het pakket diensten wordt omgezet in een geldbedrag. Dit bedrag is vaak lager, waardoor moet worden bijbetaald. Het is ook mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij uitkeert op basis van de toegezonden nota van de uitvaart. Per onderdeel wordt dan gekeken wat wel en wat niet wordt vergoed.
- Bij kapitaalverzekeringen is de keuze voor een uitvaartondernemer meestal niet van invloed op de uitkering.
- Bij sommige verzekeringen moet u het melden als u een andere ondernemer wil dan die in uw woonplaats.

Sommige mensen hebben jaren terug een polis afgesloten, maar de verzekeraar van toen bestaat niet meer, die is opgegaan in een ander bedrijf. Bij de Nederlandse Bank NV houden ze een lijst bij van alle opvolgers van niet meer bestaande levensverzekeraars en begrafenisfondsen. Op telefoonnummer 0800 - 0201068 kunt u informatie opvragen of op hun website http://www.dnb.nl, onder het kopje toezicht.

Heeft u andere vragen over uitvaartpolissen of over uw eigen polis? Belt u dan uw assurantieadviseur.
Heeft u nog vragen of ziet u graag een onderwerp in deze column terugkomen? Mail dan naar de redactie op .

Barbara Alma 


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »