Vervoer

Vervoer, een belangrijk onderwerp, is nog niet eerder aan bod geweest.

De standaard was de zwarte rouwwagen, maar tegenwoordig is er ook in vervoer een ruime keuze. Rouwwagens en volgwagens zijn er in allerlei kleuren, van chique grijs tot en met zacht roze.
De Cadillac heeft zelfs een open rouwwagen, waarbij de kist met de bloemen in een pick-up model wordt vervoerd, met daarachter de volgwagens of het eigen vervoer.

Sinds een paar jaar kennen we de uitvaartbus. Hierin kan de kist samen met vrienden en familie worden vervoerd. Veel mensen vinden het jn om samen te kunnen reizen, en een bus is heel geschikt voor langere afstanden. Soms zijn mensen bang dat het een soort schoolreisjesgevoel zal geven, maar dat is niet zo. Een uitvaart is altijd indrukwekkend, samen reizen is dan vaak alleen maar jn, en je laat de overledene zo niet alleen.

Verder zijn er legio keuzes, mede afhankelijk van de afstand die moet worden afgelegd. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een koets of voor een motor waarbij de kist in het zijspan wordt vervoerd. Er staat zelfs een speciale caravan tot uw beschikking!
Mocht u de kist willen vervoeren in uw eigen auto, dan mag dat ook, mits de kist goed vaststaat en een en ander respectvol gebeurt. De uitvaartbegeleidster zorgt dan voor de juiste papieren.

Wanneer de overledene wordt vervoerd in een rouwwagen met daarachter de auto’s van de nabestaanden, krijgen deze auto’s vaak aan weerzijde een vlaggetje, om aan te geven dat ze in een rouwstoet rijden. Zo’n stoet mag niet worden doorkruist door gewoon verkeer.
Het gebeurt helaas toch vaak dat mensen nog snel even willen oversteken, vlak voor de rouwauto of tussen de auto’s door. Ik zou hier graag willen pleiten voor ‘even stil te blijven staan als blijk van respect’. De overledene maakt tenslotte zijn of haar laatste reis.

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of kijk op http://www.almauitvaartzorg.nl . Hier vindt u tevens foto’s van diverse vormen van vervoer.

Barbara Alma 


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »