Rituelen

In deze tijd van overpeinzing, van stilstaan bij het licht en van reflectie op het leven, leek het mij passend om het onderwerp ‘rituelen’ te bespreken.

“Een ritueel is een geheel van overgeleverde (religieuze) gebruiken, plechtigheden en ceremoniën in verband met belangrijke momenten in het (openbare) leven” →bron Van Dale. Een ritueel wordt gekenmerkt door een herkenbaar patroon →bron Wikipedia.

Rituelen in de oude zin van het woord kennen we allemaal, denk maar aan de handelingen tijdens een kerkdienst die altijd weer terugkeren. Maar ook het uitblazen van kaarsjes bij een verjaardag of een wens doen als je een vallende ster ziet. Omdat je het al vaker hebt meegemaakt, voelt het vertrouwd, waardoor je je op je gemak voelt. Rituelen als deze kunnen zorgen voor verbinding tussen mensen. Bovendien kent iedere cultuur haar eigen rituelen.

Bij de hedendaagse invulling van het woord ‘ritueel’ gaat het vaak om ‘een eenmalige symbolische handeling’. In deze vorm wordt de handeling niet herhaald, maar gaat het om de gedachte erachter. Als
je een bijzondere gebeurtenis in je leven markeert met zo’n symbolische handeling, wordt dat moment bevestigd als ‘belangrijk’: je staat echt stil bij wat er gebeurt.
Rituelen als deze kun je zelf bedenken en zijn waardevol omdat ze zo persoonlijk zijn. Ook hiermee kun je mensen verbinden.

Een mooi moment vol rituelen is een uitvaart. Een uitvaart kent vaak veel oude rituelen; het sturen van een rouwkaart of het uitdragen van de overledene door de voordeur.
Maar er is ook veel ruimte voor nieuwe, eigen rituelen. Bijvoorbeeld een afscheidsbrief op een speciaal moment in de kist leggen, of een krans maken van lievelingsbloemen, waarbij alle genodigden een bloem mogen bijsteken.

Kaarsen staan symbool voor hoop, duiven voor liefde, zo zijn er talloze symbolen die je kunt gebruiken. Laat je fantasie gaan en bedenk zelf de mooiste rituelen die passen bij jou en bij de overledene.

Als je het moeilijk vindt om zelf rituelen te bedenken, zijn er ritueelbegeleiders die je hierbij kunnen helpen. Uitvaartbegeleiders worden tegenwoordig ook vaak geschoold om dit te kunnen doen.

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of mail naar Barbara Alma (http://www.almauitvaartzorg.nl


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »