Het meldgesprek

De meeste mensen bellen na een overlijden een uitvaartondernemer. (Dit is niet verplicht, maar wel handig om te doen. Het geeft u de tijd om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd.) Een uitvaartondernemer is 24 uur per dag / 7 dagen per week bereikbaar.
Het hangt een beetje af van de werkwijze van de uitvaartonderneming, maar in grote lijnen gebeurt het volgende:

Na het telefonisch contact, volgt direct een afspraak met een verzorgingsteam en met de uitvaartbegeleider. In sommige gevallen doet de begeleider de verzorging zelf.
Bij overlijden elders, regelt de begeleider dat de overledene wordt verzorgd en overgebracht naar huis of naar een rouwcentrum.
Bij overlijden thuis, komen de verzorgers naar het huisadres. De familie mag daar altijd bij helpen. Als de overledene niet thuis wordt opgebaard, wordt deze overgebracht naar een rouwcentrum.

Hierna bespreekt de uitvaartbegeleider met u alles wat direct geregeld moet worden. Zo’n gesprek duurt ± 1,5 uur. Wat wordt er allemaal in zo’n eerste gesprek besproken?
- de plaats waar de overledene wordt opgebaard
- de kist
- de keuze voor crematie of begraven - de datum van het afscheid
- een eventuele kerkdienst
- het afscheid en de condoleance
- de kaart en eventueel de advertentie
- het vervoer, de bloemen etc.

Al deze onderwerpen zullen in afzonderlijke artikelen terugkomen in deze column.

De begeleider zal alles voor u regelen en hierover regelmatig contact met u hebben. Vaak krijgt u een draaiboekje waarin precies staat beschreven wat is afgesproken.
De eerste dag is altijd een beetje hectisch omdat de kaart moet worden verstuurd. Soms kan de kaart best nog een dagje wachten, dat geeft een beetje rust.

Voor de inhoud van het afscheid wordt vaak een tweede gesprek gepland.
Wanneer er geen sprake is van een kerkdienst, kan een ritueel begeleider worden ingehuurd. Meestal verzorgt de uitvaartbegeleider het afscheid met de naasten zelf.

Wat moet u zelf regelen?
- de kleding, bril en eventuele sieraden voor de overledene
- de tekst voor de kaart en de advertentie (hier kan de uitvaartbegeleider bij helpen) - de adressen voor het versturen van de kaart
- bellen en afspreken met hen die u deze dagen graag om u heen hebt
- de inhoud van het afscheid voor zover u dat zelf wilt vormgeven

De dagen tot de uitvaart zijn net zo belangrijk als de uitvaart zelf. Gebruik ze goed, het zijn bijzondere, heel intieme dagen die als ze fijn verlopen kunnen bijdragen aan de verwerking van uw verlies.

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of mail naar Barbara Alma (http://www.almauitvaartzorg.nl


Deel deze pagina via:« vorige   overzicht   volgende »