Drukwerk: de rouwkaart

Wat kun je nou vertellen over het drukken van een rouwkaart........?

Een rouwkaart is een paar dingen tegelijk: een aankondiging van overlijden, een uitnodiging voor de uitvaart en vaak een laatste afscheid van de overledene. Het is eigenlijk een laatste schrijfsel en daarmee heel persoonlijk.

Uitvaartondernemers hebben allemaal een boek met voorbeelden van rouwkaarten, zij stellen hun eigen collectie samen. Maar u kunt uw kaart ook helemaal zelf vormgeven. Er kan een foto of een fotocollage op worden afgedrukt, of een (zelfgemaakt) schilderij of tekening. Helemaal persoonlijk wordt het om een handgeschreven afscheid in te scannen en op de kaart af te drukken.

De tekst heeft een aantal min of meer vaste onderdelen: een afscheidstekst, de naam en eventueel de geboorte- en sterfdata en de namen van de familie. Vervolgens de mededelingen die belangrijk zijn voor het afscheid nemen zoals waar de overledene ligt opgebaard en waar de uitvaart zal plaatsvinden.
U kunt deze tekst net zo persoonlijk maken als u zelf wilt. Wel is het zo dat er weinig tijd is voor de kaart, zodat er, in haast, vaak op een standaardtekst wordt teruggevallen. Begrijpelijk, maar vaak jammer.

Over wie er op de kaart zullen worden genoemd, kunnen helaas strubbelingen ontstaan door complexe gezinssituaties. Moet een ex wel of niet worden genoemd in verband met de kinderen? Worden mensen die al overleden zijn genoemd, etc. Belangrijk om daar van te voren even over na te denken.

Een kaart gaat in een enveloppe, bedrukt met een kader. Dit kader waarschuwt de mensen die de kaart ontvangen voor slecht nieuws.
Op de enveloppe gaat een rouwzegel, daarmee is de post goed herkenbaar voor de postbode.
De rouwpost wordt door de uitvaartondernemer in een speciale zak gedaan, waardoor de post met special care wordt behandeld.

Rouwpost wordt altijd bezorgd, behalve op zon- en feestdagen. In het buitenland wordt daarentegen rouwpost behandeld als gewone post en kan het dus langer duren voordat het wordt bezorgd.

Heeft u nog vragen? Bel naar 035-6910743 of kijk op http://www.almauitvaartzorg.nl
Barbara Alma 


Deel deze pagina via:



« vorige   overzicht   volgende »