DNA onderzoek

Geplaatst op Categorieën Algemeen, Alma Uitvaartzorg, Verzorging en opbaring

Een hele tijd terug heb ik het hierover al gehad. Maar na alle verhalen over de laatste verzorging past dit er toch wel goed bij.

Sinds 2 jaar nemen wij een paar haren af van de overledene en doen die in een envelopje. Uiteraard na toestemming van de familie. Deze haren zijn tot een aantal jaren na dato bruikbaar voor DNA onderzoek. Hoe lang het bruikbaar is, is nog niet bekend, maar waarschijnlijk tientallen jaren.

Mocht er in de komende jaren bij de familie een ziekte worden ontdekt, kan het handig zijn om DNA te kunnen onderzoeken van familieleden. Na overlijden is dit de laatste kans op het verzamelen van DNA.

Een paar jaar geleden zat ik te kijken naar een serie over forensisch onderzoek. Daarin werd verteld hoeveel er al kan op het gebied van DNA onderzoek. De volgende dag zijn we gelijk haren gaan afnemen, waarbij we de eerste keer de fout maakten om haren af te knippen.
Na overleg met een gespecialiseerd laboratorium, bleek dat de wortels van de haren nodig zijn. Sindsdien doen we dat, waarna we op advies van het lab de haren in een papieren envelopje doen om het te bewaren.
Op het envelopje schrijven we de naam, geboorte- en sterfdatum. Het envelopje geven we aan de opdrachtgever van de uitvaart. Deze heeft daar ook officieel toestemming voor gegeven.

Er zijn nog steeds heel weinig uitvaartondernemers die het doen, maar ik hoop dat iedereen zich snel bewust wordt van de mogelijkheden van DNA onderzoek en daar ook naar gaat handelen.

Mocht je het zelf eng of naar vinden om wat haren af te nemen, vraag het dan aan de uitvaartbegeleidster. Bewaar het altijd in papier, dan blijft het DNA goed bewaard.